Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Συνοπτική περιγραφή και ιστορία του χωριού


 
    Το χωριό είναι ημιορεινό   κτισμένο σε επικλινές έδαφος σε υψόμετρο 440 μέτρα περίπου, με πανοραμική θεα προς το Αιγαίο πέλαγος. Απέχει 4 χιλιόμετρα από την παραλία και τον οικισμό Ξηροπoτάμου.
     Η περιοχή χαρακτηρίζεται για το ιδιόμορφο ανάγλυφο με πολλούς λοφίσκους  καλυπτόμενους από έντονη βλάστηση.
     Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης καλύπτεται από πευκώνες και θάμνους. Η έκταση του δημοσίου δάσους ανέρχεται σε 16.160 στρέμματα και του συνδιόκτητου σε 7.910 στρέμματα (στοιχεία από το αρχείο κοιν. Παπάδων).
     Το πυκνό δάσος είχε καταστραφεί ολοσχερώς κατά το έτος 1977 από πυρκαγιά η οποία ιστορικά συγκαταλεγόταν ως μια από τις μεγαλύτερες που είχαν  σημειωθεί στη χώρα μας.
     Σύμφωνα  με μια εκδοχή την εποχή της τουρκοκρατίας στο χωριό υπήρχε μοναστήρι με αρκετά μεγάλη μοναστηριακή περιουσία. Οι μοναχοί (παπάδες) κατάγονταν από τη Λέσβο. Έφυγαν δε από εκεί για να γλιτώσουν από τους Τούρκους και εγκατασταθήκαν στο χωριό κτίζοντας μοναστήρι. Επικρατεί όμως και η άποψη ότι οι μοναχοί αυτοί προέρχονταν από μοναχούς της Μονής Ξηροποταμου του Αγίου Όρους.
     Οι σκλάβοι τότε Έλληνες της περιοχής κατοικούσαν στο χωριό Δόκανο που βρίσκονταν μεταξύ Αχλαδιού και του σημερινού χωριού. Επομένως το σημερινό χωριό Παπάδες το δημιούργησαν οι κάτοικοι του χωριού Δοκάνου.
     Σύμφωνα με την ιστορική παράδοση του τόπου, η μετακίνηση των κατοίκων του Δοκάνου οφείλεται στο εξής γεγονός. Ο Τούρκος αγάς του Δοκάνου καταδικάστηκε να παραχωρήσει στον αγά του Αχλαδιου το προς το χωριό Αχλάδι τμήμα της περιουσίας του ως αποζημίωση για την μη εξόφληση χρηματικής οφειλής.
      Κατόπιν τούτου ο αγάς του Δοκάνου μετέφερε το κονάκι του στο μοναστήρι, με την συμμετοχή μοναχών (που ο λαός τότε ονόμαζε Παπάδες). Τον αγά τότε τον ακολούθησαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Δοκάνου , που ήταν οι υποτακτικοί του κι έτσι το χωριό που από τότε δημιουργήθηκε πήρε το όνομα εκείνων των μοναχών Παπάδων.
     Αργότερα κατάφερε να διώξει τους μοναχούς και να καταπατήσει την περιουσία του Αγίου Ορους. Μετά την απελευθέρωση της Ευβοίας το κτήμα περιηλθε σταδιακά στην ιδιοκτησία των κατοίκων του.
    Αρχαιολογικοί χώροι - μνημεία:  Ανακαλύφθηκαν ευρήματα αρχαίων οικισμών (Παλιόσπιτα, Κοντοχώρι, Δόκανος, Παναγιά). Υπάρχουν επίσης παλαιοί τάφοι με πλάκες λαξευμένες και άλλα ευρήματα τα οποία δεν έχουν χρονολογικά διερευνηθεί.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου