Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Παρασκευή ξηρών σύκων και συκομαίδων από την κα Δάφνη Μπέσια, συζ. Κων/νου Αλεξίου



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΞΗΡΩΝ ΣΥΚΩΝ
 
1.     Μαζεύουμε τα γινωμένα σύκα και τα κουρέλια που πέφτουν  στο έδαφος.

2.     Τα απλώνουμε όπως είναι  ή τα βάζουμε καλύτερα σε τελάρο με σίτα (για προφύλαξη από μύγες κτλ)  για να ξεραθούνε στον ήλιο για δέκα (10) ημέρες.

3.      Μετά τα βάζουμε σε λεκάνη.

4.       Ρίχνουμε νερό σε καζάνι μικρό ανοιχτό (χωρίς καπάκι), τρεις (3) κουταλιές της σούπας αλάτι, ένα (1) κλωνάρι βάγια ξερή και ένα (1) ματσάκι ρίγανη ξερή άτριφτη.

5.      Αφού βράσει το νερό (κοχλάσει) ρίχνουμε τα σύκα στο σουρωτήρι ή σε καλάθι από βέργες ή καλάμι  και το βουτάμε μέσα στο καζάνι, για ζεμάτισμα επί δέκα (10) λεπτά περίπου και κατόπιν τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε στη λεκάνη, στην οποία ρίχνουμε από πάνω λίγη τριμμένη ρίγανη (χωρίς ανακάτεμα) για να πάρουν τη γεύση της. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα σύκα που έχουμε για ζεμάτισμα.   

6.       Μετά τα ζεματισμένα σύκα που έχουμε στη λεκάνη τα απλώνουμε στο τραπέζι επάνω σε πάνινο τραπεζομάντιλο ή σεντόνι, για τέσσερις (4) ημέρες, μέχρι να στεγνώσουν (να πιούνε τα ζεματισμένα νερά).

7.      Κατόπιν τα αποθηκεύουμε σε πάνινο σακουλάκι ή σε χάρτινο κουτί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα με την οποία τα σκεπάζουμε.
 

(*) Δεν χρειάζεται φύλαξη των σύκων σε ψυγείο γιατί σφίγγουν

(**) Το σύκο προσφέρεται και ταιριάζει με το ούζο και τρώγεται  σκέτο ή με ψωμί

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΚΟΜΑΙΔΩΝ

Μετά τη διαδικασία ζεματίσματος  (που περιγράφεται στην παραπάνω παρ. 5), θα τα αφήσουμε για στέγνωμα στο τραπέζι και την ίδια μέρα τα κόβουμε με το μαχαιρι  ή τη μηχανή (χοντροκομμένα όχι λάσπη).

Μετά τα βάζουμε στη λεκάνη, ρίχνουμε τριμμένο καρύδι ή σουσάμι και ζυμώνουμε τον πολτό και τον πλάθουμε σε ότι σχήμα επιθυμούμε (όχι όμως πολύ μικρό) και τοποθετούμε τα κομάτια  σε τελάρο ή σε σανίδα ξύλινη ή σε τραπέζι (βάζουμε τούλι για τις μύγες),  για λιάσιμο επι 7-8 ημέρες.

Προσέχουμε το βράδυ αν έχει υγρασία ο καιρός μεταφέρουμε τις συκομαίδες μέσα στο σπίτι και τις απλώνουμε ξανά το πρωί.  
 
     ======================================================================

Ευχαριστούμε την ευγενέστατη  κα Δάφνη Μπέσια, συζ. Κων/νου Αλεξίου,  για την παράθεση του τρόπου παρασκευής των ανωτέρω προιόντων, τα οποια  δοκιμάσαμε και τα βρήκαμε νοστιμότατα

==========================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου