Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

1) Γιορτή Παναγιάς Δοκανιώτισας, 2) Μοναστήρι Παναγιάς Δοκανιώτισας

Σήμερα, 20 Ιουνίου, στο μικρό ξωκλήσι, που ανοικοδομήθηκε από την οικογένεια Γεωργίου Ευσταθίου, έγινε εορτασμός της <<Παναγίας Δοκανιώτισας >>, μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας.

Στη θεία λειτουργία, την οποία λάμπρυνε με την μελωδική φωνή του ο ψάλτης  Κων/νος Αρβανίτης,  παραβρέθηκαν αρκετοί πιστοί απο το χωριό.

Μετά το πέρας της λειτουργίας μοιράσθηκε η πανήγυρη (ρεβύθια με μανέστρα).

Χρόνια πολλά.... και του χρόνου...



















φωτογραφίες Γιάννης Αναγνώστου, Χίος


(2) Μοναστήρι της Παναγιάς Δοκανιώτισας

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παπάδων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, φυλάσσεται από αμνημονεύτων χρόνων ως Ιερός  Θησαυρός η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Δοκανιώτισας.
Πρόκειται για εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας.
Δοκανιώτισα την ονόμαζαν οι παλιοί κάτοικοι του χωριού Παπάδων, επειδή σύμφωνα με τον θρύλο στη θέση που βρέθηκε υπήρχε Μοναστήρι, όπου ερείπια κτιρίων υπάρχουν έως σήμερα, όπως και κάποια λείψανα ιερών αντικειμένων. που κατέχουν κάποιοι ως ευλογία στις οικίες τους, που βρήκαν στη θέση αυτή από αγροτικές εργασίες.
Λέγεται λοιπόν ότι κάποτε σαρακηνοί πειρατές κυνηγούσαν δυο αδέλφια με σκοπό να τους σκοτώσουν . Αυτοί απελπισμένα μπήκαν ζητώντας άσυλο στο Ιερό Βήμα από την Ωραία Πύλη. Πίσω τους με τα σπαθιά στα χέρια προσπάθησαν και οι πειρατές όμως θαυματουργικώς άνοιξε η γη και τους κατάπιε σώζοντας τους δυο αδελφούς που ζητούσαν άσυλο.
Το μοναστήρι καταστράφηκε άγνωστο πότε, μάλλον από κατολίσθηση (μαρτυρίες γερόντων). Όμως η Ιερά Εικόνα διεσώθη και βρίσκεται στον Ιερό  Ναό των Παπάδων.
Η οικογένεια του Γεωργίου Ευσταθίου έκτισε πριν μερικά χρόνια ξωκκλήσι σε κτήμα της,  στη θέση Δόκανο , όπου κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου, οι ενορίτες φέρνουν την Ιερά Εικόνα οδοιπορικώς και τελούν Θεία Λειτουργία – Αρτοκλασία.
Διασώζεται επίσης βρύση με κρυστάλλινο νερό που όπως λέγεται βρισκόταν στο προαύλιο του Μοναστηριού.

Ιωάννης Σεφέρης του Δαυίδ, εφημέριος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου