Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η Γιορτή της 25 ης Μαρτίου


Της Κυριακής Γεροκωνσταντή, δασκάλας του Δημοτικού Σχολείου Παπάδων


Γιορτή διπλή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τη μια και του Ευαγγελισμού του έθνους από την άλλη. Έπειτα από μια σκλαβιά  400 περίπου χρόνων οι Έλληνες αποφάσισαν να ξεσηκωθούν για να πετύχουν την ελευθερία τους. Ο επίσκοπος  Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και οι στίχοι του Ρήγα

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή

παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή»

ξεσήκωσαν σε ένα γενικό συναγερμό το Έθνος. Τα Δερβενάκια, το Χάνι της Γραβιάς, η Τριπολιτσά, το Βαλτέτσι, η Αλαμάνα, το Σούλι, τα Ψαρά , το Μεσολόγγι  υπήρξαν κάστρα επιτυχιών, τόποι θυσίας και ηρωισμού.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παπάδων τίμησαν με κάθε λαμπρότητα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Από το σχολείο τους  με τη συνοδεία της δασκάλας τους κατευθύνθηκαν στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και τη δοξολογία. Αρκετοί γονείς, συγγενείς, φίλοι κατέκλεισαν τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας για να καμαρώσουν τους μικρούς μαθητές που φορούσαν παραδοσιακές στολές. Μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας, τραγούδια και ποιήματα. Στη συνέχεια παρουσίασαν τη ζωή της Μαντώ Μαυρογένους αλλά και της φοβερής ιστορίας του παιδομαζώματος. Η γιορτή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

Από τα κόκαλα των Ελλήνων ξεπετάχτηκε η λευτεριά.  

Έχουμε χρέος ως Έλληνες να είμαστε άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των προγόνων μας. Θα πρέπει ν΄ αγωνιστούμε ώστε το έθνος μας να μην κινδυνεύει ξανά από Εφιάλτες, να μην ανοίξουν ποτέ πια Κερκόπορτες στη χώρα μας και να διαφυλάξουμε την εθνική μας κληρονομιά.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821

Τιμή και δόξα στους ήρωες της.

 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου