Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Πλούσια και ποιοτική η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στο χωριό μας

της γεωπόνου Δέσποινας Αναγνώστου

Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία με ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται από 300.000 έως 400.000 τόνους ελαιολάδου. Γενικά αξίζει να αναφερθεί ότι ένα δένδρο ελιάς παράγει 15 έως 40 κιλά ελαιοκάρπου το χρόνο. Στατιστικά, ανάμεσα στους νομούς της Ελλάδας με το μεγαλύτερο αριθμό ελαιοδέντρων βρίσκεται η Εύβοια με αριθμό που φτάνει τα 5.106.000 ελαιόδεντρα.
Στη Βόρεια Εύβοια συγκεκριμένα καλλιεργούνται κυρίως 4 είδη επιτραπέζιας ελιάς, η μαυρολιά, το αγγουράκι, η ασπροκόκκινη, οι οποίες ονομάζονται κοινώς Αμφίσσης καθώς και Καλαμών και σε μικρότερες ποσότητες λαδοελιές (κυρίως στα Ήλια και στον Αγιο). Η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή, η καλύτερη των τελευταίων 50 ετών, από άποψη παραγωγής, λόγω της πλήρους καρποφορίας.
Έτσι λοιπόν και στο χωριό μας, στους Παπάδες Ευβοίας, η παραγωγή ήταν εξίσου μεγάλη από ποικιλίες μεγάρων, βολιώτικες και ντόπιες που ευδοκιμούν εδώ λόγω υψομέτρου. Επειδή δε ο καρπός είναι σαρκώδης και ευμεγέθης γίνονται και βρώσιμες και επιπλέον είχαν πολύ καλή απόδοση σε λάδι που έφτασε σε ποσοστό 25-30%.
Συνολικά καλλιεργούνται στο χωριό μας 7.500 ελαιόδεντρα περίπου.
Η φετινή  παραγωγή ελαιόλαδου με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά  ανήλθε σε 25.000 λίτρα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου