Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η Ελένη, κόρη του λαουτιέρη Κων/νου Κατσαρή και της Αθηνάς (κατσαρίνας)


   Θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια την αδύνατη, αλλά παιχνιδιάρα και γεμάτη τσαχπινιά και σβελτάδα Ελένη, κόρη του λαουτιέρη και σιδηρουργού Κων/νου Κατσαρή και της Αθηνάς <<Κατσαρίνας>> .
      Ήμουν τακτικός επισκέπτης στο σπίτι της, που σκορπούσε γέλιο και χαρά στα φτωχά χρόνια εκείνης της εποχής  (1950 – 1970).
    Ήταν ένα σπίτι φτωχικό, όπως άλλωστε τα περισσότερα σπίτια του χωριού, αλλά έσφυζε από ζωή, από τους ήχους του λαούτου και του αμονιού, που χτυπούσαν με τα σφυριά ο πατέρας της και η χειροδύναμη μητέρα της η << κατσαρίνα>>, για την κατασκευή και επισκευή των γεωργικών εργαλείων των γεωργών του χωριού και των γειτονικών χωριών.
  Όταν άκουγα τους ήχους των σφυριών και του αμονιού κατηφόριζα προς το σπίτι της για να συναντήσω την Ελένη και τα αδέλφια της Γιάννη και Θόδωρο, για να παίξουμε  με το φυσερό, τα σφυριά και τα τέλια του λαούτου του πατέρα της, που συνεχώς διαμαρτυρόταν για τις ζημιές που προξενούσαμε…
   Τρυπώναμε ανάμεσα στα σφυριά και τα πυρακτωμένα σίδερα και  παίζαμε  γυρίζοντας ασταμάτητα  το φυσερό και η μητέρα της μας κυνηγούσε επειδή ξοδεύαμε άσκοπα τα κάρβουνα….
   Ο πατέρας της ήταν αυτοδίδακτος λαουτιέρης και με την κομπανία του, με τους λαϊκούς τοπικούς οργανοπαίκτες Αριστείδη Αφένδρα (κλαρίνο), Νίκο Αφένδρα του Δημητρίου (σουραύλι), Κων/νο Ραβανό (βιολί) και Νίκο Ραβανό (λαούτο),  διασκέδαζε τους ταλαιπωρημένους από τις στερήσεις και τις κακουχίες χωρικούς των Παπάδων και των γειτονικών χωριών,  στις  γιορτές, στα πανηγύρια, στους γάμους  κτλ.
    Διαγωνίστηκε ως λαουτιέρης και τραγουδιστής στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ <<Να η ευκαιρία>>, κατά το έτος 1982, τραγουδώντας το παραδοσιακό άσμα <<βιολέτα ανθισμένη>>  και απέσπασε άριστη κριτική από τους κριτικούς Ροζίτα Σιώκου, Γιώργο Κατσαρό και Γρηγόρη Γρηγορίου.
    Η αναγνώρισή του από τους ανωτέρω κριτικούς τον χαροποίησε ιδιαίτερα, αλλά και τους χωριανούς μας, οι οποίοι για πρώτη φορά στα χρονικά είδαν έναν συγχωριανό τους να εμφανίζεται με επιτυχία στην τηλεόραση.
    Το τραγούδι αυτό ήταν το πλέον αγαπητό του και άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ψυχισμό του αφού ήθελε  να βλέπει τη ζωή  πάντα ανθισμένη…
    Η μητέρα της η << κατσαρίνα>>, όπως τη φωνάζανε οι χωρικοί, ήταν εργατικότατη, καλοσυνάτη και φιλεύσπλαχνη. Παρείχε δε και ιατρικές υπηρεσίες κάνοντας ενέσεις και διάφορα  γιατροσόφια στους αρρώστους του χωριού….
    Τα τελευταία χρόνια διέμενε στην Αθήνα κοντά στα παιδιά της και πολλές φορές είχε φιλοξενήσει  και βοηθήσει συμπατριώτες μας, που είχαν ανάγκη κυρίως ιατρικής φροντίδας από νοσοκομειακά θεραπευτήρια.
    Η γοητευτική και πανέμορφη Ελένη, έφυγε από το χωριό κατά την δεκαετία του 1970, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στο αστικό κέντρο των Αθηνών.
    Φαίνεται ότι το καλλιτεχνικό γονίδιο που κληρονόμησε από τον  πατέρα της την επηρέασε και ανέπτυξε δράση στον καλλιτεχνικό χώρο.
    Συνεργάζεται επί πολλά χρόνια με τον δημοφιλή ηθοποιό Λάκη Λαζόπουλο και με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες.
    Πληροφορήθηκα τελευταία ότι περιοδεύει με την καλλιτεχνική ομάδα του Λάκη Λαζόπουλου,  σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, όπου δίδονται παραστάσεις,    καθώς και  για τα γυρίσματα της διεθνών προδιαγραφών ταινίας <<και ο θεός αγαπά το χαβιάρι>> του  σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, που προβλέπεται να προβληθεί  το Φθινόπωρο. 
     Ελπίζουμε,  Ελένη, να σε δούμε και στο χωριό μας, με τον ανεπανάληπτο Λάκη Λαζόπουλο και την καλλιτεχνική ομάδα του, σκορπώντας ξανά τη χαρά και το γέλιο όπως παλιά…., τραγουδώντας το αγαπημένο  άσμα του πατέρα σου  παραφρασμένο σε <<Ελένη ανθισμένη>>...

15.8.2012

Γ. Αναγνώστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου