Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Πρόταση για παρεμβατικές εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία


Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του χωριού μας, κτισμένο σε πανοραμική θέση, με απέραντη θέα προς το Αιγαίο πέλαγος, τα νησιά των Σποράδων, το Δασικό Χωριό, το δρυοδάσος και τις εκτεινόμενες σε βάθος δασοσκεπείς λοφοσειρές, ήταν από τα πιο γραφικά και πανέμορφα εκκλησάκια της Εύβοιας.

Ήταν κτισμένο με πέτρα, είχε κεραμοσκεπή και κυριολεκτικά σκεπασμένο από τις φυλλωσιές των αιωνόβιων άγριων καστανιών, αλλά δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1977.

Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία, χρειάζεται να γίνει αποκατάσταση  με παρέμβαση εξωτερικά και εσωτερικά (επικάλυψη τοίχων με ντόπια πέτρα, κεραμοσκεπή, αντικατάσταση πλακακιών με παραδοσιακά εκκλησιαστικά κτλ), διαμόρφωση περίγυρου και περιποίηση των άγριων καστανιών. Σε άλλη φάση μελλοντικά να γίνει λιθόστρωση του δρόμου προσπέλασης από τον επαρχιακό δρόμο και ανάδειξη με φωτιστικά ηλιακά σώματα.

Παρακαλούνται ο Πρόεδρος του χωριού, ο Εφημέριος, οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος, να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε το εκκλησάκι να ανακτήσει την χαμένη αίγλη  και  γραφικότητα.

Παρακαλείται όποιος έχει παλιό φωτογραφικό υλικό με το εκκλησάκι να μας το διαθέσει για ανάρτηση και αξιοποίηση στην παρέμβαση αποκατάστασης

Το papadesevia.blogspot.com  θα είναι αρωγός  στη σχετική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου