Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Στον αείμνηστο Γιάννη Βρέττο του Κων/νου

 
Σήμερα το BlogSpot θα κάνει μια μικρή αναφορά  σε έναν ιδιαίτερο και χαρισματικό άνθρωπο τον αείμνηστο Γιάννη Βρέττο, ο οποίος  είχε διατελέσει Κοινοτάρχης κατά τα έτη  1979 -1986.
Προσωπικότητα με βαθειά πίστη στα δημοκρατικά ιδεώδη,, φιλοπρόοδος, κοινωνικός, φιλάνθρωπος, και φιλόξενος διακρίνεται για την ευγλωττία  και την απλότητά του.
Ως κοινοτάρχης  δραστήριος, ασχολείται   εντατικά με την  επίλυση των τοπικών προβλημάτων.
Το σημαντικότερο  έργο που εκτελείται επί των ημερών του και φέρει τη σφραγίδα του είναι η ύδρευση  από τις πηγές <<Λιβροχίδια>>.
Οραματίζεται και πιστεύει ότι η πρόοδος του χωριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη  του παραλιακού οικισμού Ξηροποτάμου. Δυστυχώς όμως παρά τις προσπάθειές του,  το όραμά του αυτό δεν μπόρεσε ακόμη και μέχρι σήμερα να πραγματοποιηθεί, αφού ο οικισμός  παραμένει στάσιμος  και χωρίς βασική υποδομή.
Το αίτημά του για δωρεάν διανομή στους κατοίκους της δημόσιας εκτάσεως  περιμετρικά της περιοχής Ξηροποτάμου δεν γίνεται αποδεκτό από την πολιτεία,  παρά τις  έντονες και συνεχείς ενέργειές του προς τους  αρμόδιους φορείς. Είχε μάλιστα καταθέσει και  αίτημα  στη Βουλή των Ελλήνων   για ψήφιση ειδικής διάταξης νόμου  που τελικά  δεν εγκρίνεται, παρά την υποστήριξη του τότε  Αντιπροέδρου Μιχαήλ Στεφανίδη.
Στον τομέα του πολιτισμού συμβάλλει καταλυτικά στο ανέβασμα  του θεατρικού έργου <<Το ανοιχτό κλουβί>> του σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανού , κατά το έτος 1977, σε μια εποχή  που οι τοπικές κοινωνίες  δεν αποδέχονται  εύκολα τέτοιες δραστηριότητες. Αρκετές πρόβες του έργου αυτού γίνονται στο σπίτι του, παρουσία της Άρτεμις Δαμιανού, του Μάνου Λοίζου κ.ά.
           Ευρηματικός και πανέξυπνος…
          ΄Οταν εργαζόμασταν στα μεταλλεία  των επιχειρήσεων  Σκαλιστήρη στην θέση <<Μεμέτη>> της περιοχής Παπάδων, το έτος 1978, ο μεταλλειολόγος μηχανικός του εργοταξίου κ. Λεοντίδης  ζήτησε τη βοήθειά του για τη συναρμολόγηση και το χειρισμό ενός καινούργιου διατρητικού μηχανήματος  λέγοντάς του ότι <<εσύ έχεις ικανότητες απογείωσης  ενός αεροπλάνου αν το περιεργαστείς για λίγες μόνο  ώρες>>. Πράγματι μέχρι το μεσημέρι είχε καταφέρει  να συναρμολογήσει και να θέσει σε λειτουργία το μηχάνημα έργου. Έχαιρε της  ιδιαίτερης εκτίμησης του μηχανικού και τον συμβουλευόταν  στη διαχείριση του έργου.
         Ασχολείται και με τη μελισσοκομία ,διαπρέπει και  βραβεύεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

          Δεν είναι λίγες οι φορές που φιλοξενεί στο σπίτι του  αγροτικούς γιατρούς  για να μένουν στο χωριό και να μην στερούνται οι χωριανοί τις ιατρικές  υπηρεσίες τους. 
         Τα χαρίσματά του και οι αρετές του αποτελούν φωτεινό διαχρονικό παράδειγμα που σπάνια συναντούμε στη σημερινή εποχή...



 
 
 
 
 
 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου