Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τα φιρίκια ευδοκιμούν ιδιαίτερα στην περιοχή των Παπάδων


της γεωπόνου Δέσποινας Αναγνώστου, Χίος


Το φιρίκι αποτελεί τη μοναδική ελληνική ποικιλία μήλου που εμφανίστηκε πριν από 150 με 200 χρόνια στο Πήλιο και κατάφερε να ευδοκιμήσει σε μια ευρύτερη περιοχή, όπως τη Βόρεια Εύβοια.
Αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος μήλου, μικρό στο μέγεθος και υπόξινο στη γεύση. Ο φλοιός του είναι παχύς, πρασινοκίτρινος με κόκκινη απόχρωση στο τμήμα που το βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα του είναι αφράτη, λευκοπράσινη και πολύ γλυκιά. Ωριμάζει κατά το μήνα Αύγουστο και συντηρείται καλά. Το φιρίκι είχε σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων ποικιλιών διότι είναι ένα μήλο ανθεκτικό στις ασθένειες και με μεγάλη αντοχή μετά τη συγκομιδή.
Σαν δέντρο, είναι πολύ παραγωγικό παρόλο που αργεί να μπει στην καρποφορία. Καλλιεργείται κυρίως στο Πήλιο αλλά το συναντάμε εκτενώς στη Βόρεια Εύβοια και ιδιαιτέρως στους Παπάδες.

Φιρικιές σε άνθιση λίγο πριν την καρπόδεση στην τοποθεσία Κλέσερη στους Παπάδες, ιδιοκτησίας Κων/νου Ν.Αναγνώστου

Κάτω από τα δέντρα οι παππούδες μας συνήθιζαν να ξαποσταίνουν από τον θέρο τρώγοντας ταυτόχρονα και μερικά φρούτα. Αντίστοιχα και τα ζώα ξεκουράζονταν στον ίσκιο μασουλώντας τους πεσμένους στη γη καρπούς. Στους Παπάδες, οι φιρικιές δεν καλλιεργούνται συστηματικά.
Η φιρικιά είναι ένα δέντρο το οποίο απαιτεί πολλή δουλειά και η παραγωγή είναι μεγάλη παρόλο που είναι μικρού μεγέθους. Το δέντρο έχει την τάση να γίνεται πολύ ψηλό ενώ παράλληλα παράγει πολλαπλάσιο αριθμό μήλων από τις υπόλοιπες μηλιές. Χρειάζονται, λοιπόν, ειδικές σκάλες και περισσότερος χρόνος για τη συλλογή των καρπών, το αραίωμα και τέλος το κλάδεμα.
Σαν δέντρο έχει την τάση να ενεργοποιεί από μόνο του μια μορφή «χειμερίας» νάρκης: αν τον ένα χρόνο δώσει μεγάλη παραγωγή, τον επόμενο «ξεκουράζεται». Η τακτική αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα: Ο ήλιος βλέπει περισσότερο το ξύλο και τα φύλλα, με αποτέλεσμα να φωτοσυνθέτουν πιο γρήγορα και να δίνουν περισσότερη ζάχαρη στους καρπούς. Έτσι οι καρποί μεγαλώνουν περισσότερο, δημιουργώντας την υποδομή για την επόμενη σοδειά. Στην ουσία, όσο μικρότερη είναι η βλάστηση του δέντρου, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα του καρπού.
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι το χρώμα. Το κλασικό είναι το πράσινο με λίγο ή περισσότερο κόκκινο την περίοδο της συγκομιδής. Όσο πιο κόκκινο χρώμα έχει, τόσο πιο γευστικό και θρεπτικό είναι. Το «κοκκινάδι» προκύπτει από το φωτισμό του δέντρου που διευκολύνεται όταν έχει αραιωθεί σωστά, αλλά και από το υψόμετρο στο οποίο αναπτύσσεται το φυτό. Οι αντιοξειδωτικές και φαινολικές ουσίες του φιρικιού, που είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό, πολλαπλασιάζονται όσο μεγαλώνει η κόκκινη επιφάνεια. Το ίδιο συμβαίνει με τη ζάχαρη και τα οξέα, τις θερμίδες δηλαδή, που συνδέονται με το χρώμα. Το φιρίκι συνίσταται να τρώγεται με τη φλούδα, διότι διαφορετικά χάνει την αντιοξειδωτική του δράση. Όσο για τυχόν φυτοφάρμακα, μην ανησυχείτε: το φιρίκι δεν χρειάζεται χημικά για να παραχθεί, αλλά ακόμα και αν έχουν χρησιμοποιηθεί, διαλύονται μέχρι τη συγκομιδή - που γίνεται ένα μήνα αργότερα από τα άλλα μήλα».


Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ιστορική αναδρομή στη μνήμη των πεσόντων πολεμιστών στο Μικρασιατικό πόλεμο το 1921 και στο Γράμμο το 1948


Για να μην λησμονούμε τους πατριώτες μας, που θυσιάστηκαν υπέρ  της Πατρίδας  στο Μικρασιατικό πόλεμο το 1921 και στο Γράμμο το 1948, σε αντίθεση με τους νεοέλληνες απάτριδες κομπιναδόρους πολιτικούς μας και άλλους κρατικοδίαιτους και όχι μόνο αδίστακτους καιροσκόπους, που στο βωμό της κερδοσκοπίας ρήμαξαν και καταλήστευσαν τη χώρα και το μέλλον της νεολαίας μας..., αναρτούμε σε απόσπσμα την παρακάτω 9/1980 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Παπάδων.
Παρακαλείται ο δραστήριος πρόεδρος του χωριού μας Γεώργιος Αντωνίου, να φροντίσει για την ανάρτηση των πινακίδων (όπου δεν υπάρχουν),  με τα ονόματα των πεσόντων τοπικών πολεμιστών μας, για να ξυπνούν οι μνήμες μας και να διδάσκονται οι νέοι μας διαχρονικά στις αξίες και τα εθνικά ιδεώδη, που είναι θεμελιώδη για  το μέλλον της χώρας μας.

=============================================================

Εισήγηση Προέδρου Κοιν. Παπάδων

Ο Πρόεδρος προτείνει να δοθούν στους ανώνυμους κοινοτικούς δρόμους ονόματα τοπικών μας πολεμιστών, για να μην λησμονούμε εμείς και οι ερχόμενες γενεές, την ιερή και πατριωτική θυσία τους προς το Έθνος μας…..

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Παπάδων αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Προέδρου,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Ονοματοθετεί τους παρακάτω ανώνυμους κοινοτικούς δρόμους:

1)  Ο κοινοτικός δρόμος από οικία Χρήστου Αναγνώστου μέχρι οικία Γεωργίου Περήφανου, ονομάζεται <<ΙΩΑΝΝΟΥ Ν. ΑΦΕΝΔΡΑ>>, προς τιμή του τοπικού μας πολεμιστή, που έπεσε υπέρ Πατρίδας στο Μικρασιατικό πόλεμο 1921.

2)  Ο κοινοτικός δρόμος από οικία Ιωάννου Αντωνίου μέχρι οικία Δαβίδ Σεφέρη, ονομάζεται <<ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ>>, προς τιμή του τοπικού μας πολεμιστή, που έπεσε υπέρ Πατρίδας στο Μικρασιατικό πόλεμο 1921.

3) Ο κοινοτικός δρόμος από οικία Δαβίδ Σεφέρη μέχρι οικία Ανέστη Λίτσα, ονομάζεται <<ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΕΦΕΡΗ>>, προς τιμή του τοπικού μας πολεμιστή, που έπεσε υπέρ Πατρίδας στο Μικρασιατικό πόλεμο 1921.

4) Ο κοινοτικός δρόμος από οικία Κων/νου Γεωργίου μέχρι οικία Κων/νου Αναγνώστου, ονομάζεται <<ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΡΑΒΑΝΟΥ>>, προς τιμή του τοπικού μας πολεμιστή, που έπεσε υπέρ Πατρίδας στο Μικρασιατικό πόλεμο 1921.

5)     Ο κοινοτικός δρόμος από οικία Γεωργίου Ευσταθίου μέχρι οικία Κων/νου Λίτσα, ονομάζεται <<ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΙΑΝΤΕ>>, προς τιμή του τοπικού μας πολεμιστή, που έπεσε υπέρ Πατρίδας στο Μικρασιατικό πόλεμο 1921.

6)   Ο κοινοτικός δρόμος από οικία Ιωάνου Αποστόλου μέχρι οικία Ιωάννου Φεργαδή, ονομάζεται <<ΚΩΝ/ΝΟΥ ΛΙΤΣΑ>>, προς τιμή του τοπικού μας πολεμιστή, που έπεσε υπέρ Πατρίδας στο Μικρασιατικό πόλεμο 1921.

7)      Ο κοινοτικός δρόμος από οικία Ιωάννου Ραβανού μέχρι οικία Κων/νου Σεφέρη, ονομάζεται <<ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ>>, προς τιμή του τοπικού μας πολεμιστή, που έπεσε υπέρ Πατρίδας στο Γράμμο το έτος 1948.

8)  Ο κοινοτικός δρόμος από οικία Νικολάου Δημητρίου μέχρι οικία Γεωργίου Περηφάνου, ονομάζεται <<ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ>>.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          ΤΑ ΜΕΛΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΕΤΤΟΣ                                                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΦΕΝΔΡΑΣ

                                                                                    ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ
Γ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
                                                                                    ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

=============================================================

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

1) Γιορτή Παναγιάς Δοκανιώτισας, 2) Μοναστήρι Παναγιάς Δοκανιώτισας

Σήμερα, 20 Ιουνίου, στο μικρό ξωκλήσι, που ανοικοδομήθηκε από την οικογένεια Γεωργίου Ευσταθίου, έγινε εορτασμός της <<Παναγίας Δοκανιώτισας >>, μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας.

Στη θεία λειτουργία, την οποία λάμπρυνε με την μελωδική φωνή του ο ψάλτης  Κων/νος Αρβανίτης,  παραβρέθηκαν αρκετοί πιστοί απο το χωριό.

Μετά το πέρας της λειτουργίας μοιράσθηκε η πανήγυρη (ρεβύθια με μανέστρα).

Χρόνια πολλά.... και του χρόνου...



















φωτογραφίες Γιάννης Αναγνώστου, Χίος


(2) Μοναστήρι της Παναγιάς Δοκανιώτισας

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παπάδων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, φυλάσσεται από αμνημονεύτων χρόνων ως Ιερός  Θησαυρός η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Δοκανιώτισας.
Πρόκειται για εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας.
Δοκανιώτισα την ονόμαζαν οι παλιοί κάτοικοι του χωριού Παπάδων, επειδή σύμφωνα με τον θρύλο στη θέση που βρέθηκε υπήρχε Μοναστήρι, όπου ερείπια κτιρίων υπάρχουν έως σήμερα, όπως και κάποια λείψανα ιερών αντικειμένων. που κατέχουν κάποιοι ως ευλογία στις οικίες τους, που βρήκαν στη θέση αυτή από αγροτικές εργασίες.
Λέγεται λοιπόν ότι κάποτε σαρακηνοί πειρατές κυνηγούσαν δυο αδέλφια με σκοπό να τους σκοτώσουν . Αυτοί απελπισμένα μπήκαν ζητώντας άσυλο στο Ιερό Βήμα από την Ωραία Πύλη. Πίσω τους με τα σπαθιά στα χέρια προσπάθησαν και οι πειρατές όμως θαυματουργικώς άνοιξε η γη και τους κατάπιε σώζοντας τους δυο αδελφούς που ζητούσαν άσυλο.
Το μοναστήρι καταστράφηκε άγνωστο πότε, μάλλον από κατολίσθηση (μαρτυρίες γερόντων). Όμως η Ιερά Εικόνα διεσώθη και βρίσκεται στον Ιερό  Ναό των Παπάδων.
Η οικογένεια του Γεωργίου Ευσταθίου έκτισε πριν μερικά χρόνια ξωκκλήσι σε κτήμα της,  στη θέση Δόκανο , όπου κάθε χρόνο, στις 20 Ιουνίου, οι ενορίτες φέρνουν την Ιερά Εικόνα οδοιπορικώς και τελούν Θεία Λειτουργία – Αρτοκλασία.
Διασώζεται επίσης βρύση με κρυστάλλινο νερό που όπως λέγεται βρισκόταν στο προαύλιο του Μοναστηριού.

Ιωάννης Σεφέρης του Δαυίδ, εφημέριος


Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Περιήγηση στα φυσικά τοπία του χωριού...

Λήψη φωτογραφίας (Φεβρ. 2012) κατά την πεζοπορία προς Αγίους Αποστόλους με τον μελισσοκόμο Άγγελο Λίτσα


χιονισμενο τοπιο προς Άγιο Κωνσταντινο (φωτ. Γ. Αναγνωστου/2012)


 τοπιο του βουνου (φωτ. Γ. Αναγνωστου/2011)






στο βαθος το εκκλησακι Αγιας Παρασκευης (φωτ. Γ. Αναγνωστου/2011)







παραλια Ξηροποταμου (φωτ. Γ. Αναγνωστου/2011)




o φυσιολατρης Ευαγγελος συνεπαρμενος απο τη μαγεια.. του χιονισμενου  τοπιου του βουνου....(φωτ. Γ. Αναγνωστου/2012)


χιονισμενο τοπιο προς Άγιο Κωνσταντινο (φωτ. Γ. Αναγνωστου/2012)


εκκλησια  Άγιου Κωνσταντινου (φωτ. Γ. Αναγνωστου/2012). Ευχαριστω θερμα τον εικονιζομενο Ανεστη Λοιζο, μελος club 4 x4 evias, για την περιηγηση  με το off road suzuki στα χιονισμενα τοπια του χωριου. Με εντυπωσιασε η οδηγικη ικανοτητα του  σε  αντιξοες καιρικες συνθηκες




παραλια Λιμνιναρι (φωτ. Νικος Σταμουλος)


παραλια Λιμνιναρι (φωτ. Νικος Σταμουλος)


παραλια Λιμνιναρι (φωτ. Γ. Αναγνωστου/2011)


οικισμος Ξηροποταμου (φωτ, Γ. Αναγνωστου)

παραλια Ξηροποταμου (φωτ. Γ. Αναγνωστου)


ανοιξιατικο τοπιο του βουνου (φωτ. Γ. Αναγνωστου/2011). Ευχαριστω θερμα τον Γεωργιο Σεφερη του Δημ. για την περιηγηση σε δυσπροσιτα τοπια με το off road suzuki. Με εντυπωσιασε η οριακη οδηγηση στα κατσαβραχα...


ανοιξιατικο τοπιο στο Ξηροποταμο (φωτ. Γ. Αναγνωστου/ 2002)
παραλια Μουρτια (φωτ. Νικος Σταμουλος)


παραλια Μουρτια (φωτ. Νικος Σταμουλος)

παραλια Ξηροποταμου (φωτ. Νικος Σταμουλος)


ακτογραμμη απο Λιμνιναρι εως  Μουρτια (φωτ. Νικος Σταμουλος)


παραλια Λιμνιναρι (φωτ. Νικος Σταμουλος)



φθινοπωρινο τοπιο του δρυοδασους (φωτ. Νικος Σταμουλος)









απο τοποθεσια ..............με θεα το Αιγαιο και τη Σκοπελο /φωτ. Γιαννης Ραβανος -2012/       

απο τοποθεσια ..............με θεα το Ψαροπουλι Βασιλικών /φωτ. Γιαννης Ραβανος -2012/

καταρρακτης στην περιοχη ΦΟΡΑΔΑ (φωτ. 2012 Αλέξανδρος Αναγνώστου)




 
φωτ.  Γιαννης Αναγνωστου του Κων/νου


φωτο χωριού από Κων/νο Ευσταθίου /2012/ 



Το εκκλησάκι ''Παναγίας Δοκανιώτισσας'' της οικογένειας Γεωργίου Ευσταθίου 
 

Αναδρομή στο παρελθόν με παλιές φωτογραφίες χωριανών......

(1) O ΝΚΟΛΑΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (ΜΠΑΣΙΩΤΗΣ), ΑΓΕΡΩΧΟΣ, ΚΕΦΑΤΟΣ, ΚΑΛΟΣΥΝΑΤΟΣ, ΑΙΣΙΟΔOΞΟΣ......
ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΕ ΝΕΡΟΜΥΛΟ (1938-1948) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ<<ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ>> ΠΑΠΑΔΩΝ./φωτ. Γ. Αναγνώστου-1978/


(2) Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ (ΓΕΡΟ ΛΑΕΡΤΗΣ) ΟΡΓΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ ΣΤΟ <<ΤΣΙΠΟΔΕΝΤΡΙ>>. (ΦΩΤ. 1981)


(3) ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ /φωτ. Δημ. Αφένδρας/


(4) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΦΕΝΔΡΑΣ - ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΑΦΕΝΔΡΑ/φωτ. Δημ. Αφενδρας/


(5)  η φωτογραφία είναι μέσα στη δεκαετία του 80 και είναι όλα τα αδέλφια Παπαδημητριου (οι δυο μάλιστα με τα τις συζύγους τους). Η πρώτη σειρά από κάτω είναι ο παππούς Γιάννης, η γιαγιά (μου) Ελένη, η γιαγιά Γιουλα (γυναίκα του Σταύρου) και στην πάνω σειρά από αριστερά είναι ο παππούς Νίκος, η γιαγια Μορφια(γυναίκα του παππού Δημήτρη που είναι δίπλα/πίσω της, ο παππούς Σταυρός και τελευταίος ο παππούς Γιώργος!
/Φωτ. Alexia Panagiotopoulou, facebook/


(6) Αυτή είναι συλλεκτική! είναι η οικογένεια ΦΕΡΓΑΔΗ, χωρίς τον παππου και τη θεια Ευσταθια. Από αριστερά είναι ο θείος Αλέκος, ο θείος Γιάννης, η θεια Μαρία, η γιαγια Ελένη, η θεια Βάσω, ο θείος Κωνσταντης και η μαμα μου Τασια. /Φωτ. Alexia Panagiotopoulou, facebook/


(7)      Η Καθολική Φεργαδή με την Ευμορφία Αφένδρα
          Φωτ. Ελένη Φεργαδή

(8) Οικογένεια Φεργαδή. Φωτ. Ελένη Φεργαδή

(9) Παππούς Γιώργος ΦΕΡΓΑΔΗΣ με τα της συζύγου Ελένης και το θείο Κωνσταντη!
/Φωτ. Alexia Panagiotopoulou, facebook/


(10) H Μαρια Λιτσα - Αρβανιτη και η Τασια Σταμούλου του Νικολαου, ντυμενες με σεγκουνια


(11)

(12) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΑΦΕΝΔΡΑ, /φωτ. Mitsios Giannakis, facebook/

Λοιπόν από αριστερά κάτω είναι η Τασία (Μπόλα) Παπαδημητρίου, Βούλα Λίτσα, Γιαννούλα Παπαδημητρίου, Κική (μας διαφεύγει το επίθετο),Μαρία Φεργαδή,Ελευθερία Παπαδημητρίου, Μαρία Αφένδρα και Τασία Βρεττού. Οι άνδρες, από δεξία είναι ο Γιάννης Αναγνώστου και ο Σταύρος (δεν ήταν από το χωριό).
Φωτ. Alexia Panagiotopoulou, facebook/


(13)

Κων/νος Παπαδημητρίου, Κων/νος Γεωργίου, Γιάννης Μπέσιας, Αποστολος Αποστόλου (Τσχάιδως), Δαυίδ Μαρκόπουλος
Οργανοπαίχτες: Κων/νος Κατσαρή, Κων/νος Ραβανός, Κων/νος  Στραφιώτης
(Γιορτή της Γκαμήλας 1-4-1962).
 www.papadesevias.gr


O Νικόλαος Βρέττος (σαλτακάς) σε ρόλο γκαμηλέρη (υπηρξε ως ο καλυτερος και αναντικαταστατος).
 Φωτ. Δημ. Αφένδρας του Ιωαννου


(14)
(15) Γεωργιος Αναγνωστου και Νικος Μπεσιας /φωτ. 1978/


 

(16) Η ξανθιά είναι η Σοφια Αφενδρα/Περηφανου! Οι τσολιαδες είναι ο ΔΑΥΙΔ ο Γιώργος και ο αδελφός μου ο Γιάννης. Τέλος τα πιτσιρίκια που κάθονται είναι η Ελένη και ο Νίκος το γειτονικού κι σας Ελένη!
Φωτ. Alexia Panagiotopoulou, facebook/
 
η Σοφία Αφένδρα (φωτ. από το αρχείο Αλεξίας Παναγιωτοπούλου)
 
 










μαθητές στην είσοδο του Δημοτικού Σχολείου (φωτ. 1960, από το αρχείο Αλεξίας Παναγιωτοπούλου)
 (φωτ. από το αρχείο Αλεξίας Παναγιωτοπούλου)

μαθητές στην είσοδο του Δημοτικού Σχολείου (φωτ. 1960, από το αρχείο Αλεξίας Παναγιωτοπούλου)







 Κων/νος. Κατσαρης,  Κων/νος. Μπεσιας, ?,  Σ. Παπαδημητριου, Ι. Αντωνιου /φωτ. Παναγιωτης Μπεσιας/

η καλoσυνάτη και εργατικότατη Βασιλική Αναγνώστου, παρά τα 90 χρόνια της φροντίζει για τον επιούσιο των χωριανών...
 
η Αναστασία Μπέσια με το γιό της Γιώργο










 
 

o Kων/νος Αρβανίτης  και ο Γιάννης Γεωργίου  σε εύθυμη κατάσταση  στο καφενείο Δημητρίου Φράγκου
 
 
ο Κων/νος Παπακωνσταντίνου με τη συζυγό του Ευσταθία



Γεώργιος Αφένδρας (102 ετών) με τη συζυγό του Τασία (φωτο Άγγελος Βλάχος)

ο Νικόλαος Αναγνώστου του Αθανασίου (ο Λαέρτης)
 
ο Αλέξης Δαμιανός με τη συζυγό του Άρτεμις και τον..............











ο Χρηστος Αντωνίου με τον μικρό Νίκο Αναγνώστου


ο Γιάννης Βρέττος με το Δημήτρη Αφένδρα




ο Αθανάσιος Αναγνώστιυ με τη συζυγό του Χρυσούλα
ο Γιάννης Αντωνίου (ο κορός)
Η Αναστασία Αντωνίου ( συζ. Γιάννη Αντωνίου ΄΄του κορού΄΄) 





Τασία Σταμούλου, Κατίνα Αποστόλου, Αθηνά Αναγνώστου, Μαρία Αφένδρα, Αρετή Στραφιώτη (Καθαρά Δευτέρα 1965)  /φωτο Γιάννης Αναγνώστου, Χίος/




 
 
ο Δημήτριος Αφένδρας
 
ο αλησμόνητος  παπα- Γιώργης  Αφένδρας
 
 
ο Γεώργιος Παπακωνσταντίνου
 
ο Κώστας Αλεξίου με τη συζυγό του Δάφνη
 
 
ο Γιάννης Ζέρβας με ...........
 
 
 
 
 
 
 
Κωνσταντίνος Βρέττος