Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Εργασίες εθελοντών χωριού Παπάδων /Απρίλιος 2016/


Από τους παρακάτω εθελοντές του χωριού πραγματοποιήθηκαν αφιλοκερδώς οι εξής εργασίες:
1.    Περιποίηση καλλωπιστικών φυτών πλατείας
-       Φαίδρα Αναγνώστου
-       Δήμητρα Σταμούλου 

2.    Συντήρηση βρύσης
-       Ευάγγελος Αναγνώστου
-       Κων/νος Βρέττος του Ιωάννου 

3.    Επισκευή καθιστικών βρύσης και  κιγκλιδώματος – εγκατάσταση σιφωνίου στην αποχέτευση 
-       Ευάγγελος Αναγνώστου
-       Κων/νος Βρέττος του Ιωάννου 

4.    Καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων και ασβεστοχρίσματα 
-       Γεώργιος Αντωνίου (Πρόεδρος)
-       Γεώργιος Αναγνώστου
-       Γεώργιος Σταμούλος
-       Άγγελος Λίτσας 
-   Χρήστος Γεωργίου

5.    Καθαρισμός νεκροταφείου
-       Ζαχαρούλα Φράγκου
-       Φαίδρα Αναγνώστου
-       Μαρία συζ. Σταύρου Βρέττου

 













-
 

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Σύντομη ιστορία του Δημοτικού Σχολείου ΠΑΠΑΔΩΝ

φωτο από το αρχείο Αλεξίας Παναγιωτοπούλου

Το Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιοτέρων κατοίκων και σύμφωνα με τα υπάρχοντα αρχεία από τη δεκαετία του 1950 τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχει και αυτό τη δική του ιστορία.
Μέχρι το 1957 λειτουργούσε πρώτα στο σπίτι του Αθανασίου Νικ. Ραβανού και στη συνέχεια στο σπίτι που διαμένει σήμερα η Δροσούλα Αθ. Παπαδημητρίου με πολλά παιδιά και συνθήκες άθλιες. Από δασκάλους μόνο τον κ. Δούνια θυμάμαι και μόνο αυτός υπάρχει στα αρχεία.
Το μισό σημερινό σχολείο (μια αίθουσα και το γραφείο) έγινε με πολλή προσωπική εργασία των χωριανών και για πρώτη φορά λειτούργησε το 1957 πάλι ως μονοθέσιο με τον κ. Γιάννη Ψυχογιό δάσκαλο πρωί και απόγευμα και μαθητές γύρω στους 80. Με τον αριθμό αυτόν λειτούργησε περίπου μέχρι το 1970 και στη συνέχεια πάντα διθέσιο με αριθμό μαθητών 50 μέχρι το κλείσιμο της μεταλλευτικής εταιρείας οπότε έγινε και η μεγάλη ανατροπή. Ο κόσμος έφυγε για αναζήτηση εργασίας στα αστικά κέντρα, το σχολείο έκλεισε για μερικά χρόνια και σήμερα με πολλές προσπάθειες επωνύμων και ανωνύμων  λειτουργεί ως παράρτημα του σχολείου της Αγίας Άννας δηλαδή στην ουσία είναι κλειστό και θα χρειάζονται πάντα ενέργειες για να λειτουργεί.
Επειδή ο γράφων αυτά τα λίγα λόγια έζησα πολύ κοντά στα πρώτα σχολεία και στην πρώτη τάξη είχα τη μεγάλη τύχη να είμαι στο καινούργιο σχολείο και σαν δάσκαλος αργότερα 1977-1988 σε αυτό το σχολείο με δυο όμως αίθουσες πλέον θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά αλλά περιορίζομαι στα λίγα για να αποφύγω τη φλυαρία και τη δυσανασχέτηση των αναγνωστών.
Στο σχολείο μας υπηρέτησαν αξιόλογοι δάσκαλοι στους οποίους οφείλουν κατά κύριο λόγο την πρόοδό τους πολλοί σημερινοί επιστήμονες  του χωριού μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πιο πολλοί , σχεδόν όλοι παλαιότερα οι γονείς ήταν αγράμματοι ή του δημοτικού μόνο και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Πολύ λίγα παιδιά συνέχιζαν στο Γυμνάσιο. Τα περισσότερα ακολουθούσαν τις δύσκολες αγροτικές δουλειές των γονιών τους. Στο Γυμνάσιο πήγαν περισσότερα παιδιά στην Αγία Άννα το 1960 και για πρώτη φορά κορίτσια το 1965.
Η συνέχεια είναι πολύ ευχάριστη για το χωριό μας. Σπούδασαν πολλά παιδιά. Υπήρχε βελτίωση του κράτους συνεχώς. Υπήρχε δουλειά κι όλα ήταν καλά.. ήρθε όμως η παρακμή από την ανεργία, οι κάτοικοι λιγόστεψαν και γενικά όλα δυσκόλεψαν. Δεν είναι ευχάριστο να λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα αλλά δυστυχώς το λέμε σήμερα.
Ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα και εύχομαι καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά του χωριού μου και πάντα να προσπαθούν για το καλύτερο. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας να γράψω λίγα λόγια για το σχολείο με το οποίο είμαι συναισθηματικά δεμένος και θα ήθελα να είμαι στους ανώνυμους που ανέφερα;.
 
Ευχαριστούμε τον δάσκαλο Γεώργιο Αποστόλου του Σταύρου, για την άμεση ανταπόκρισή του να γράψει σχετικά με το Δημοτικό Σχολείο Παπάδων
 
 
 
 

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Έκδοση βιβλίου του χωριού Παπάδων Ευβοίας


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το βιβλίο για το χωριό Παπάδες θα κυκλοφορήσει εντός 2-3 μηνών όπως μας γνωστοποίησε η κα Νίκη Καλέμη, από την Ιστιαία, που έχει αναλάβει την έκδοσή του.
Την Κυριακή (10.04.2016) συζητήθηκαν διάφορα εκκρεμή ζητήματα και δόθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία, φωτογραφίες και κείμενα για καταγραφή και επεξεργασία.
Στη συζήτηση συμμετείχαν: Η Νίκη Καλέμη, η Ελένη Ευσταθίου, ο Κων/νος Σταμούλος, ο Ευάγγελος Αναγνώστου, ο Γεώργιος Αναγνώστου, ο Κων/νος Περήφανος, ο Γεώργιος Αντωνίου (Πρόεδρος), ο Σταύρος Βρέττος, ο Κων/νος Σεφέρης και ο Γεώργιος Ραβανός.
Το βιβλίο όπως έχουμε αναφέρει παλαιότερα θα κοστίσει 2.600 ευρώ (1.000 αντίτυπα των 140-150 σελίδων το καθένα)
            Έχει ήδη συγκεντρωθεί  το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ.
            Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν ως χορηγοί  με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό να το καταθέσουν στον τραπεζικό λογαριασμό με αριθμό: 201-002101- 054098  ΙΒΑΝ:GR77 0140 2010 2010 0210 1054 098 ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ, με αιτιολογία <<ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ>>.



 

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Συνάντηση του Προέδρου με τη Δήμαρχο Ιστιαίας - Αιδηψού




Σήμερα το blogspot βρέθηκε στο Δημαρχείο Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου ο δραστήριος Πρόεδρος της Κοινότητας Παπάδων κ. Γεώργιος Αντωνίου είχε επικοινωνία με την ευγενέστατη Δήμαρχο κα Ελένη Ευσταθίου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα γενικά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας και την ανάγκη κοινών συνεδριάσεων μεταξύ των δυο δήμων για τη λύση τους.
 Ειδικότερα ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της συντήρησης και καθαρισμού του παραλιακού δρόμου από Μαύρη Πέτρα έως Ξηροπόταμο και στο θέμα της τσιμεντόστρωσης των ρείθρων του δρόμου από Αγδίνες – Παπάδες για την προστασία της ασφάλτου από τα όμβρια ύδατα.
Μας εντυπωσίασε το ενδιαφέρον της Δημάρχου η οποία έδωσε αμέσως εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις περαιτέρω ενέργειες.




 

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για το Δασικό Χωριό Παπάδων



 
Το blogspot παρέστη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πού έγινε την 29.03.2016 στην πανέμορφη Λίμνη και παρουσιάζει τις εξελίξεις που διαμορφώνονται για την εκμίσθωση του Δασικού Χωριού  Παπάδων, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε αυτή.
Ο κ. Δήμαρχος αναπτύσσοντας το θέμα είπε ότι έχει ληφθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, εκδόθηκε η απαραίτητη γνωμοδότηση νομικού συμβούλου  και στο επόμενο συμβούλιο θα συζητηθεί η λύση του μισθωτηρίου συναινετικά, ώστε να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία  καταγγελίας της μίσθωσης.
Ιδιαίτερη αγωνία για την επαναλειτουργία του Δασικού Χωριού Παπάδων φάνηκε να διακατέχει τον Πρόεδρο της Κοινότητας Παπάδων, ο οποίος ζήτησε και πάλι την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, ώστε να προκύψει νέος μισθωτής το συντομότερο δυνατό.
Πάντως έχουμε τη γνώμη ότι οι εγκαταστάσεις του Δασικού Χωριού αποτελούν το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξη και αξιοποίησή τους.
Πληροφορηθήκαμε ότι παρόλο που διανύουμε περίοδο οικονομικής ύφεσης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αρκετούς επιχειρηματίες.
Πιστεύουμε ότι το Δασικό Χωριό με τον κατάλληλο επιχειρηματία μπορεί να επιτελέσει τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε και να συντείνει στην περιβαλλοντική, κοινωνικοοικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας και ευρύτερα.