Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Πέρασμα στα Λυκοσάνιδα (καταρράκτες) 2013


καταρράκτες στην περιοχη Φοράδα /φωτ. Αλέξανδρος Αναγνώστου/



Ώρα να ..πάρουμε τα ΒΟΥΝΑ!

Μια διαδρομή μαγευτική, μια αξέχαστη εμπειρία που θα ξυπνήσει όλες τις αισθήσεις. Χρώματα, εικόνες, αρώματα, ήχοι του δάσους, των πουλιών, του νερού, κεράσματα, γέλια, παρέες, χαρά.

Την πρώτη Κυριακή του Απρίλη 2013, φοράμε τα ορειβατικά μας μποτάκια και ακολουθούμε τους ντόπιους στο "Πέρασμα στα Λυκοσάνιδα", στο κρυμμένο μονοπάτι των Καταρρακτών, στους Παπάδες Β. Ευβοίας.

Αφετηρία: Κρύα Βρύση-Είσοδος Δασικού Χωριού "Papades Village"
Ώρα Έναρξης: 09.00 το πρωί της Κυριακής
Προορισμός: Τοποθεσίες "Γρανίτσα" - "Τρύπα Φοράδας"
Μήκος Συνολικής Διαδρομής: 7 χλμ.

Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας προαιρετικά:
* νερό (ωστόσο το νερό του ποταμού είναι πόσιμο)
* παπούτσια άνετα για πεζοπορία
* όσο το δυνατόν ελαφρύτερο φορτίο

Σεβόμαστε τη Φύση και προσέχουμε να μην αφήσουμε "αναμνηστικά" που έχουμε χρησιμοποιήσει κατά την πεζοπορία μας.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 - το blogspot συγχαίρει τον Νίκο Αφένδρα του Αργυρίου,  την Γεωργία Πασσά,  τον Γεώργιο Σεφέρη και την Άννα Μουσιάρη, για την παραπάνω ιδέα  και  πρωτοβουλία τους
- προσωπικά η αναφορά στην παραπάνω περιοχή μου ξυπνά μνήμες και βιώματα, αφού πριν από 45 χρόνια  ήμουν τακτικός επισκέπτης ως ρητινοκαλλιεργητής
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Εορτασμός της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου

    Στην εκκλησία του Ιερού Ναού Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάστηκε και φέτος στο χωριό μας η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου.
    Αφού τελέστηκε Δοξολογία στην εκκλησία από τον εφημέριο και τον καλίφωνο ψάλτη Κων/νο Αρβανίτη, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώων από τον Πρόεδρο του χωριού Γεώργιο Αντωνίου.

 







 

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Πλούσια και ποιοτική η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στο χωριό μας

της γεωπόνου Δέσποινας Αναγνώστου

Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία με ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται από 300.000 έως 400.000 τόνους ελαιολάδου. Γενικά αξίζει να αναφερθεί ότι ένα δένδρο ελιάς παράγει 15 έως 40 κιλά ελαιοκάρπου το χρόνο. Στατιστικά, ανάμεσα στους νομούς της Ελλάδας με το μεγαλύτερο αριθμό ελαιοδέντρων βρίσκεται η Εύβοια με αριθμό που φτάνει τα 5.106.000 ελαιόδεντρα.
Στη Βόρεια Εύβοια συγκεκριμένα καλλιεργούνται κυρίως 4 είδη επιτραπέζιας ελιάς, η μαυρολιά, το αγγουράκι, η ασπροκόκκινη, οι οποίες ονομάζονται κοινώς Αμφίσσης καθώς και Καλαμών και σε μικρότερες ποσότητες λαδοελιές (κυρίως στα Ήλια και στον Αγιο). Η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή, η καλύτερη των τελευταίων 50 ετών, από άποψη παραγωγής, λόγω της πλήρους καρποφορίας.
Έτσι λοιπόν και στο χωριό μας, στους Παπάδες Ευβοίας, η παραγωγή ήταν εξίσου μεγάλη από ποικιλίες μεγάρων, βολιώτικες και ντόπιες που ευδοκιμούν εδώ λόγω υψομέτρου. Επειδή δε ο καρπός είναι σαρκώδης και ευμεγέθης γίνονται και βρώσιμες και επιπλέον είχαν πολύ καλή απόδοση σε λάδι που έφτασε σε ποσοστό 25-30%.
Συνολικά καλλιεργούνται στο χωριό μας 7.500 ελαιόδεντρα περίπου.
Η φετινή  παραγωγή ελαιόλαδου με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά  ανήλθε σε 25.000 λίτρα περίπου.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

6η Δράση της Ομάδας Εθελοντών - Αθρόα και δυναμική συμμετοχή των νέων του χωριού μας

     Στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, της μιζέριας, της κατάπτωσης των ιδεωδών και της αδιαφορίας οι νέοι του χωριού μας ανθίστανται  και δίνουν το δικό τους ελπιδοφόρο αγώνα, για τη διαμόρφωση των πρoυποθέσεων και των συνθηκών, για ενα καλύτερο  μέλλον  διαβίωσης  στον τόπο τους, που αδιαμφισβήτητα τον καθιστούν ελκυστικό και μαγευτικό τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά στοιχεία και οι φυσικές ομορφιές του...
     Ετσι αυθόρμητα και χωρίς προγραμματισμό προσήλθαν και εργάστηκαν με ζήλο και ενθουσιασμό για τον καλλωπισμό και εξωραισμό  της πλατείας και της εκκλησίας.
     Πράγματι με τη δημιουργικότητα και τη συνεισφορά των νέων μας ο χώρος έχει μεταβληθεί σε τοπόσημο(σημείο αναφοράς) και δικαίως θεωρείται από τις ομορφότερες πλατείες της Εύβοιας.
     Δεν παραλείπουμε να υπερτονίσουμε και το ενδιαφέρον και την προσφορά εθελοντικής εργασίας του Προέδρου του χωριού μας.
     Χρόνος εθελοντικής εργασίας: 16.03.2013/ώρες 10:30 - 14:00
 
 
 

 








 

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

5η Δράση της Ομάδας Εθελοντών του χωριού μας

     
      Η Ομάδα Εθελοντών μαζί με τον Πρόεδρο της κοινότητας ασχολήθηκε  με το κλάδεμα και την κοπή των δέντρων, που εμπόδιζαν τη θέα από την πλατεία προς τα νησιά των Σποράδων και του Αιγαίου Πελάγους καθώς και αυτών που βρίσκονται στον περίγυρο της εκκλησίας.
    Επίσης φρόντισε το πράσινο των κοινόχρηστων χώρων με τις απαραίτητες εργασίες. 
     Χρόνος εθελοντικής εργασίας: 12.03.2013/ ώρες: 09:30 - 13:30.   
      Στις παραπάνω εργασίες συμμετείχαν:
1. Γεώργιος Αντωνίου, Πρόεδρος
2. Κων/νος Αρβανίτης
3. Γιάννης Ζέρβας
4. Ηλίας Αναγνώστου
5. Γεώργιος Αναγνώστου
6. Δαυίδ Σεφέρης του Δημητρίου
 
 









 

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

4η Δράση καθαριότητας της Ομάδας Εθελοντών του χωριού μας

    Ανακοινώνεται ότι σήμερα 10.3.2013 πραγματοποιήθηκε η 4η προγραμματισμένη δράση καθαριότητας, κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου από τη θέση ΑΒΓΑΡΙΑ μέχρι διασταύρωση προς ΚΕΡΑΣΙΑ.
    Η Ομάδα Εθελοντών μαζί με τον Πρόεδρο της κοινότητας  καθάρισε τα πρανή του δρόμου περισυλλέγοντας τα κάθε είδους σκουπίδια των <<πολιτισμένων>> συμπολιτών μας (συνολικά 45 μεγάλους σάκους απορριμμάτων).
    Χρόνος εθελοντικής εργασίας:02:30 ώρες.
    Ήταν αισθητή η απουσία των νέων του χωριού μας αλλά απόλυτα δικαιολογημένη λόγω του ολονύκτιου ξεφαντώματος στο party maskie <<lakis>>.
    Στην περιβαλλοντική δράση ονομαστικά συμμετείχαν:
1. Γεώργιος Αφένδρας του Ιωάννου
2. Κων/νος Μαρκόπουλος
3. Γιάννης Αναγνώστου του Δημητρίου
4. Γεώργιος Αντωνίου, Πρόεδρος
5. Γεώργιος Αναγνώστου


 
 




 

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

4η Πρόσκληση των μελών της Ομάδας Εθελοντών και του Πολιτιστικού Συλλόγου για καθαριότητα του οδικού δικτύου

Συνεχίζοντας την περιβαλλοντική δράση μας <<ΚΑΘΑΡΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ>>, καλούμε την 10-3-2013, ημέρα Κυριακή και ώρα 11: 00, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας και του Πολιτιστικού Συλλόγου, να συμμετάσχουν στην εργασία καθαριότητας κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου, από τη θέση ΑΒΓΑΡΙΑ μέχρι τη διασταύρωση προς ΚΕΡΑΣΙΑ και από το ΓΗΠΕΔΟ μέχρι ΚΛΗΜΑΤΑ.

Τόπος συγκέντρωσης: Παραδοσιακό καφενείο <<Κυρά Μαρία>>

Χρόνος εθελοντικής εργασίας: 11:00 - 13:00
Παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας στην δράση απορρύπανσης και καθαριότητας των περιοχών εντός των διοικητικών ορίων του χωριού μας, ώστε να εμφανίζει καλαίσθητη και πολιτισμένη εικόνα.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση Κοινότητας Παπάδων για την καθαριότητα


Όπως είναι γνωστό στην περιοχή μας έχουν δημιουργηθεί πολλές μικρές εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος, από την ανεξέλεγκτη απόρριψη των απορριμμάτων, κατά τα τελευταία 30 χρόνια περίπου, κατά μήκος του επαρχιακού και αγροτικού δικτύου και σε άλλους  χώρους, που ανήκουν στα διοικητικά όριά μας. 
Για την εξάλειψη αυτής της απαράδεκτης κατάστασης η Κοινότητα Παπάδων, σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα, έλαβε πρωτοβουλία και ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, προβαίνει στην περισυλλογή των σκουπιδιών από όλους τους ανωτέρω χώρους.
Παρακαλούνται οι κάτοικοί μας  εφεξής να σταματήσουν να ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα, ώστε να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να δημιουργηθεί μια ευπρεπής και πολιτισμένη εικόνα για την περιοχή μας.
Όταν χρειάζεται να απομακρυνθούν ογκώδη και βαριά αντικείμενα, στρώματα, κτλ παρακαλούμε να ενημερώνεται ο Πρόεδρος (τηλ.6949121847), ώστε να φροντίζει για την παραλαβή τους από την Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου μας.
Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία η παλιά χωματερή στην περιοχή Μεμέτη θεωρείται παράνομη. Επομένως σε αυτή  να ρίχνονται μόνον χωμάτινοι όγκοι (μπάζα). Η Κοινότητά μας θα φροντίσει για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του χώρου και θα ζητήσει τη διαγραφή της χρήσης ως χωματερή από τους πίνακες των διαφόρων υπηρεσιών. 
Γνωστοποιείται ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη ρίψη των απορριμμάτων, τότε θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να ζητήσουμε από το δήμο την επιβολή κυρώσεων, που προβλέπονται από τον Κανονισμό Καθαριότητας, σε βάρος των παραβατών και την ανάρτηση αυτών στην κοινότητα και στα  καταστήματα του χωριού μας.
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και παρακαλούμε για την εφαρμογή των ανωτέρω. 

01.03.2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ